Κίστος (Cistus Creticus)

Αρωματικό, φαρμακευτικό και μελισσοτροφικό φυτό γνωστό από την αρχαιότητα. Υπάρχουν ιστορικές αναφορές από τον Ηρόδοτο, Διοσκουρίδη και τον Θεόφραστο. Τα λάβδανο ή αλάδανος είναι η αρωματική ρητίνη με έντονες φαρμακευτικές ιδιότητες η οποία μαζεύεται από τα φύλλα της λαδανιάς ή Κίστου του Κρητικού (Cistus Creticus ή Cistus Incanus ή Cistus Vilosus). Στην αρχαιότητα κατά τον καθηγητή Φαρμακευτικής Τεχνολογίας Πανεπιστήμιου Αθηνών PhD, Κωνσταντίνο Δεμέτσο, χρησιμοποιούνταν σε καρκίνους κακοήθεις σαρκώματα και όγκους του πρωκτού και σε μορφή ελαίου σε όγκους της μήτρα και ρινικούς πολύποδες. Έχει εξαιρετική αντιμικροβιακή και αντισηπτική δράση. Σήμερα γίνονται πειράματα και έρευνες για αντινεοπλασματικές ιδιότητες με δραστικές ουσίες του φυτού in vitro. Ο Κίστος όπως είναι γνωστός, είναι μικρός αϊθαλής θάμνος με φύλλα παχιά, ρυτιδώδη. Τα άνθη είναι σαν μικρά τριαντάφυλλα ροδόχρωμα. Εξαπλώνεται στο μεγαλύτερο τμήμα της μεσογείου και είναι κοινό στην Ελλάδα. Αυτοφύεται σε θαμνότοπους κατά συστάδες και το βρίσκουμε ιδιαίτερα στη Κρήτη, το οποίο μας δίνει και την υψηλότερη ποιότητα. Ο  Διοσκουρίδης έγραψε ότι παλαιότερα το μάζευαν από τις τρίχες των κατσικιών που ενώ βοσκούσαν κόλλαγε πάνω τους η αρωματική ρητίνη του φυτού. Το υποείδος αυτό Cistus Creticus που συναντάμε στην περιοχή κυρίως του Μυλοπόταμου Κρήτης, έχει μεγάλη περιεκτικότητα 40% σε μια ομάδα διτερπενίων και σεσκιτερπενίων που έχουν αντιμικροβιακή δράση. Επίσης περιέχει ποσότητα από πολυφαινόλες περισσότερες από κάθε άλλο φυτό. Το λάβδανο χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή αρωμάτων, καλλυντικών καθώς και για θυμιάσεις και για την ταρίχευση των νεκρών. Τα λάβδανο είναι μια από τις ισχυρότερες ρητίνες-λιβάνια και είναι ένα από τα βασικά λιβάνια που καίγονται όταν διαβάζουμε του Ψαλμούς του Δαβίδ, για αυτό και ονομάστηκε “Mύρο της Βίβλου”. Για το εν λόγω λοιπόν φυτό, σύμφωνα με τους μύθους της αρχαίας Ελλάδας, καβγάδισαν οι θεοί του Ολύμπου με τις θεές γιατί οι θεοί θέλησαν να δώσουν θεραπευτικές ιδιότητες στον κίστο ενώ οι θεές καλλωπιστικές, με αποτέλεσμα το φυτό να αποκτήσει και τις δύο ιδιότητες. Ο Κίστος έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες από οποιοδήποτε φυτό στην Ευρώπη με εκπληκτική ικανότητα καταστροφής των ελευθέρων ριζών καθώς επίσης και υψηλή αντιμυκητιακή, αντιβακτηριακή και αντιϊκή δραστηριότητα. 

Το ινστιτούτο Lefo Ahrensburg της Γερμανίας, στη μελέτη τους όπου σύγκριναν διάφορα αφεψήματα, φυτά, χυμούς και κρασιά ως προς την δυνατότητα τους να εξουδετερώσουν τις αποκαλούμενες ελεύθερες ρίζες, όπως οι περιβαλλοντικοί ρύποι και τα επιβλαβή υποπροϊόντα του μεταβολισμού έδειξαν ότι ο νικητής από όλες τις συγκρίσεις ήταν ο κίστος. Το μυστικό αυτών των απίστευτων αποτελεσμάτων του βοτάνου είναι το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο Βιταμίνης P, καθώς και η περιεκτικότητα του σε ορισμένες ενώσεις ταννικού οξέως, αυτές που ονομάζουμε πολυφαινόλες. 

Ο Dr. Frank Petereit δήλωσε στη διατριβή του στο πανεπιστήμιο Manchester ότι ο κίστος βοηθά σε πολλές μυκητιακές μολύνσεις όπως, Moicosis Candida Albicans και επίσης δρα στα βακτηρίδια E coli και ελικοβακτηρίδιο. Η ανακάλυψη των βιολόγων του Institut fur Molekulare Virologie (Ίδρυμα μοριακής Ιολογίας) στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Munster. Ο καθηγητής  Stefan Ludwig του πανεπιστημίου Munster επισημαίνει ότι το καλύτερο πράγμα είναι ότι το εκχύλισμα του κίστου επιτίθεται στους ιούς αυτούς και δεν βλάπτει τα σωματικά κύτταρα που επηρεάζονται από τον ιό. Αντίθετα με τις θεραπείες με τα αντιβιοτικά, ο ιός δεν αναπτύσσει οποιοδήποτε σημάδι αντίστασης ή εξοικείωσης με τον κίστο και δεν γίνεται ποτέ ανθεκτικός σε αυτόν. 

Πλεονεκτήματα του Cistus Creticus

  • Ισχυρή αντιική δράση ενάντια στους ιούς με αποδείξεις στους ιούς της γρίπης και στους ιούς πτηνών (H1N1 & H7N7).
  • Λόγω της βιταμίνης P, περιορίζει την οξείδωση των λιπιδίων του αίματος, αυξάνει τα επίπεδα της “καλής” χοληστερίνης και μειώνει την “κακή”.
  • Μειώνει την πιθανότητα δημιουργίας θρόμβων.
  • Προστατεύει τη καρδιά τέσσερις φορές καλύτερα από το κόκκινο κρασί, και είναι 20 φορές πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό από το φρέσκο χυμό λεμονιού, είναι πιο ισχυρό από το πράσινο τσάι που επιβεβαιωμένα έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.
  • Ανοσοδιεγερτικό.
  • Αντιμυκητιακό.
  • Αποτοξινώνει το σώμα και αποβάλλει τα τοξικά βαρέα μέταλλα.
  • Υποστηρίζει την υγιή βακτηριακή χλωρίδα.
  • Έχει αντιαλλεργικές ιδιότητες.
  • Συμβάλλει στη πέψη των θρεπτικών συστατικών.
  • Μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 χάρη στην ιδιότητα των πολυφαινολών να ενισχύουν την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη.
  • Μειώνει το οξειδωτικό στρες.
  • Προλαμβάνει τον εκφυλισμό της υγείας του εγκεφάλου.
  • Αυτό το καταπληκτικό φυτό μπορούμε να το λάβουμε σε διάφορες μορφές. 

Πρώτη μορφή: από διατροφικά συμπληρώματα της αγοράς. 

Δεύτερη μορφή: Απλό αφέψημα των αποξηραμένων φύλλων 

Τρίτη μορφή: Με την μορφή ιατρικού αιθέριου ελαίου. Ένας παραδοσιακός τρόπος παρασκευής μια μορφής ελαίου είναι, αφήνοντας ‘ένα βάζο με φύλλα κίστου σε ελαιόλαδο στον ήλιο για 15 ημέρες, κάτι παρόμοιο που γίνεται με την παραγωγή του βαλσαμέλαιου (Hypericum Perf.) 

Πηγή :

"Φυσική Αντιμετώπιση Του Covid - 19", Κεφάλαιο 4.

Βασίλειος Κουμεντάκης BSc. (Health Sc.), ND.