Περίληψη

  • Η βιταμίνη C, επίσης γνωστή ως L-ασκορβικό οξύ, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη. Σε αντίθεση με τα περισσότερα θηλαστικά και άλλα ζώα, οι άνθρωποι δεν έχουν τη δυνατότητα να συνθέσουν βιταμίνη C και πρέπει να την αποκτήσουν από τη διατροφή. 

  • Η βιταμίνη C είναι ένας βασικός συμπαράγοντας σε πολλές ενζυμικές αντιδράσεις, π.χ. στη βιοσύνθεση του κολλαγόνου, της καρνιτίνης και των νευροπεπτιδίων και στη ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης. Είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. 

  • Tα συμπεράσματα μελετών κοόρτης δείχνουν ότι η υψηλότερη συγκέντρωση της βιταμίνης C, που αξιολογείται με μέτρηση της κυκλοφορούσας βιταμίνης C στον οργανισμό, σχετίζεται με χαμηλότερους κινδύνους υπέρτασης, στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. 

  • Στοιχεία μελετών υποδηλώνουν ότι η βιταμίνη C μπορεί να είναι ένα χρήσιμο συμπλήρωμα της συμβατικής ιατρικής πρακτικής για τη μείωση του μυοκαρδιακού τραυματισμού και της αρρυθμίας μετά από μια καρδιακή επέμβαση ή χειρουργείο σε ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο. 

  • Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να υποδηλώνουν κάποια σχέση μεταξύ της συγκέντρωσης της βιταμίνης C και του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου. Οι περισσότερες μελέτες παρατήρησης που εξετάζουν την πρόσληψη βιταμίνης C σε σχέση με τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου δεν έχουν βρει καμία σχέση. Δειγματοληπτικές ελεγχόμενες δοκιμές ανέφεραν ότι δεν υπάρχει καμία επίδραση της συμπληρωματικής πρόσληψης βιταμίνης C στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. 

  • Οι σύγχρονες ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα της ενδοφλέβιας βιταμίνης C σε ασθενείς με καρκίνο περιορίζονται σε μελέτες παρατήρησης, σε μη ελεγχόμενες παρεμβάσεις και σε αναφορές περιπτώσεων. Υπάρχει ανάγκη για μεγάλες, μακράς διάρκειας κλινικών δοκιμών φάσης ΙΙ, που ελέγχουν την αποτελεσματικότητα της ενδοφλέβιας βιταμίνης C στην εξέλιξη του καρκίνου και τη συνολική επιβίωση. 

  • Συνολικά, η τακτική χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης C μειώνει τη διάρκεια του κοινού κρυολογήματος, αλλά δεν μειώνει τον κίνδυνο νόσησης. Η λήψη συμπληρωμάτων μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων κρυολογήματος δεν έχει αποδεδειγμένα οφέλη. 

  • Τα συμπληρώματα βιταμίνης C διατίθενται σε πολλές μορφές, αλλά υπάρχουν λίγα επιστημονικά στοιχεία ότι οποιαδήποτε μορφή απορροφάται καλύτερα ή είναι πιο αποτελεσματική από άλλη. 

  • Δεν υπάρχει καμία  επιστημονική ένδειξη ότι μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C (έως 10 γραμμάρια [g] / ημέρα σε ενήλικες) έχουν αρνητικές ή τοξικές επιδράσεις. Συνιστάται ανώτερο επίπεδο πρόσληψης 2 g / ημέρα (ενήλικες) προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνιση διάρροιας και γαστρεντερικών διαταραχών. 

  • Η επιπλέον πρόσληψη βιταμίνης C αυξάνει τις συγκεντρώσεις οξαλικού οξέος στα ούρα, αλλά δεν είναι γνωστό εάν η αύξηση του οξαλικού στα ούρα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στα νεφρά. Εάν υπάρχει προδιάθεση για σχηματισμό λίθων στα νεφρά, συνιστώμενη πρόσληψη συμπληρωμάτων βιταμίνης C είναι μέχρι 1 g / ημέρα.



Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο παρακάτω link : 

Linus Pauling Institute » Micronutrient Information Center

https://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/vitamin-C